Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Новини Царево

Днес в Къркларели ще гледат делото срещу четиримата български граничари

Днес в Къркларели ще гледат делото срещу четиримата български граничари

Днес Наказателният съд в Къркларели ще гледа делото срещу четиримата български граничари, обвинени в убийството на турски рибар бракониер.

Българите няма да присъстват на процеса. В южната ни съседка граничарите ще представлява упълномощен от тях адвокат, който е нает от държавата.

Адвокатът ще поиска производството срещу българите да бъде прекратено и граничните полицаи да бъдат оправдани.
"Доколкото ми е известно на 12 март има заседание в турския съд. Няма да ходим в Турция". Това заяви граничният полицай Михаил Цонков, един от четиримата обвинени, който е произвел изстрела.

"Независимо от решението на българския съд, висящият процес в Република Турция е факт. Там производство ще бъде проведено", посочи защитникът на Цонков Росен Кожухаров.

До делото в турския наказателен съд се стигна, след като турската страна отказа да приеме съдебните актове на българския съд.
Припомняме, случаят е от преди 10 години. Тогава, на 17 април 2008 г. в Района на Резово, български граничари се опитали да задържат турски бракониери на калкан, нарушили морската ни граница.

Българската военна прокуратура прекрати наказателното производство с мотива, че инцидентът е нещастен случай.

В края на миналата година Районният съд в Бургас отказа да образува дело срещу граничните полицаи Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков.

Делото трябваше да бъде образувано по съдебна поръчка от турския наказателен съд в Къркларели, но бургаските магистрати се позоваха на Европейската конвенция за взаимопомощ и прецениха, че едно и също лице не може да бъде съдено два пъти за едно и също престъпление.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация