Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Новини Царево

Днес в Българи е нестинарският празник

Живописното странджанско село Българи днес ще попадне в плен на огнена мистерия. Там за поредна година се организират традиционните нестинарски игри в чест на  „Св. св. Константин и Елена”. Всяка година празникът привлича стотици да наблюдават на живо старинният български обичай. Празненствата се организират в нощта на 3 срещу 4 юни, когато по стар стил е денят на светиите.

В Българи мистичният обичай се изпълнява в автентичния му вид така, както е запазен от години. Танцът върху жарава е в представителния списък за нематериално културно наследство на ЮНЕСКО от 2009 г.

Това малко селце, на 17 км западно от Царево, е единственото в Странджа със статут на фолклорен резерват. В село Българи обичаят нестинарство е запазен в автентичния си вид.  Днес този уникален по своята същност зрелищен обред е възроден и може да се наблюдава на празника на с. Българи на 3 юни. Тогава жителите на селото почитат светците Константин и Елена, които са патрон и на църквата в селото. Тя е строена след Преображенското въстание като понастоящем има статут на паметник на културата във връзка с обичая нестинарство.

Днес в 15 часа ще бъде запален огънят за нестинарите. Кладите, от които ще се получи жаравата за нестинарските танци, вече са подредени в центъра на Българи.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация