Предна В момента Следва

Новини Царево

Днес - проверка на "Арапя"

Днес - проверка на "Арапя"

Местността "Дядо Ильова бахча" в община Царево е позната като боровата горичка на къмпинг ”Арапя”. На мястото са излети основите на 4 къщи от общо 14 по проект. На площ от 18 декара тук ще бъде издигнато вилно селище. Според инвеститора, гората ще бъде запазена, или поне част от нея.

Според инвеститора няма незакожнна сеч. Премахват се единствено изгорелите и изсъхналите дървета. "Има сигнали от няколко години и се пали гората тук от дивото къмпингуване. Може да се видят дърветата – тези дървета така или иначе са заминали, ние не ги режем и отстраняваме. Това, което така или иначе вече не е живо дърво", обясни инвеститорът Георги Атанасов. По думите му в гората ще бъдат направени малки еднофамилни къщи.

Още през 2007 г. Агенцията по горите излиза със становище, че това не е гора, а урбанизирана територия. Екоинспекцията не установява нарушение и дава зелена  светлина за строежа. 
"Освен това е частен имот със собственик, който има нотариален акт и спазвайки цялото законодателство в Република България, той е успял да си извади разрешение за строеж през 2007 година, с наистина безумни параметри", посочва и кметът на Царево –  инж. Георги Лапчев.
Параметрите са намалени неколкократно, преди да издадат ново разрешение за строеж миналото ято.

"В момента, за да бъде спрян този строеж, трябва реално някой да превиши своите права, защото съгласно закона той отговаря на този закон", отбелязва още инж. Лапчев. Съставен е акт на инвеститора за това, че обектът не е ограден.

"Проблемът се политизира заради предстоящия вот. По документи мястото, където се строи вилната зона край "Арапя", не е гора".
"Виждам гора, но на документи е друго - това е урбанизиран терен, урегулиран поземлен имот. Некоректно е да се говори, че е започнало сега всичко. Именно, когато се е допуснало това да се случи, сега тези хора са "на паветата" и обясняват, че това е кощунство", коментира градоначалникът.

Междувременно стана ясно, че по разпореждане на премиера Борисов днес началникът на Дирекцията за национален строителен контрол Иван Несторов ще направи спешна проверка по Южното Черноморие.

Заедно с експерти от РДНСК - Бургас и на Службата по геодезия, картография и кадастър - Бургас, той ще провери сигнали за дейностите, които се изпълняват на къмпинг "Градина", в района на къмпинг "Арапя" и плаж "Алепу". 

При констатиране на нарушения, дейностите ще бъдат спрени със заповед на ДНСК, посочва в съобщение Министерството на регионалното развитие.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация