Предна В момента Следва
MANESKIN BEGGIN

Новини Царево

Делфини има, нефт и газ - неизвестно. Засега

Делфини има, нефт и газ - неизвестно. Засега

Първите официални данни за района на блок „Силистар1-14” са вече факт. Приключиха 3D-сеизмичните проучвания във връзка с дълбоководното търсене и проучване за нефт и природен газ в тозирайон на Черно море, за което  компания "Шел" получи разрешително през февруари 2016г.  

Данните ще бъдат систематизирани и предоставени на Министерството на околната среда и водите. Окончателните изводи ще бъдат оповестени едва в края на 2017г, тъй като предстои много анализаторска работа.

Писмо, с което от фирмата оповестяват края на работите в акваторията на Южното Черноморие, е получено в община Царево.

Научноизследователският кораб "Oceanic Endeavour“ е извършил изследването в изключителната икономическа зона и в териториалните води на България.

Проучванията бяха проведени от края на септември 2016г. и приключиха предсрочно на 5 януари 2017г. Сега корабът е в пристанище Варна след 87 дни в открито море.

Обучението и сертификацията на български експерти в областта на изучаването на морските бозайници също беше една от задачите на световно признати специалисти, включени в екипажа на кораба.

Проучването на морските обитатели е започнало в акваторията около Резово. По време на плаването учените от "Oceanic Endeavour“ са имали 204 срещи с делфини. Дори в 13 от случаите хората са спирали работа и са се отдалечавали, за да не смущават нормалния живот на прелестните морски умници.

Конструкцията и оборудването на плавателния съд за 3D-сеизмиката покриваха основните изисквания за контрол и ограничаване на вредните или замърсяващи околната среда емисии.

За всичко това изследователите се отчетоха пред администрацията на община Царево.  Жители и туристи могат да бъдат доволни, защото наличието на делфини в тази част на Черно море говори за изключителна чистота на водата.

Не е известно кое е по-добре  - частна компания да не намери или да намери нефт и природен газ в " Силистар блок 1-14”.  Съвсем друга е темата, че дългосрочен научен и предвиждащ обстоен анализ  на Черно море няма да произведем, защото сме единствената държава в ЕС, кото няма държавна геоложка служба.

 Power TOP 30

 • 1
  TAYLOR SWIFT
  ANTI - HERO
 • 2
  SAM SMITH, KIM PETRAS
  UNHOLY
 • 3
  TOVE LO
  2 DIE FOR
 • 4
  RIHANNA
  LIFT ME UP
 • 5
  BLACK EYED PEAS
  SIMPLY THE BEST
Цялата класация