Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Новини Царево

"Да оставим диря след нас!“ в Странджа

"Да оставим диря след нас!“ Така се казва поредната инициатива за опазване на горите в Природен парк „Странджа“. Освен че е най-значимият като територия (разположен върху земята на три общини – Малко Търново, Царево и Приморско), паркът съхранява и най-големият генофонд с вековни дървета у нас.
Само преди дни десетина представители на странджанския дъб, известен сред местните жители с името лъжник, бяха обявени за вековни. Намират се на територията на горските стопанства в Звездец, Граматиково и МалкоТърново, край местностите Лъжника (Ябълките), Киров пазлак, Малката котвина, село Младежко и др. Средната дължина на диаметъра в долната част на стволовете им надхвърля 1,5 метра.
За идеята тези величествени екземпляри да бъдат съхранени за поколенията, разказва лесовъдът ветеран от Малко Търново д-р Дико Патронов, който е бил включен в състава на комисията, описала вековните дървета.

„Лъжник е местното име на странджанския дъб, който в цяла Европа се среща единствено тук. Той е един от шестте вида, които се срещат на нашата територия и се смята, че е най-старият, най-архаичният. На практика той е баща на всички останали дъбове на стария континент.

Неговата кора, например, е дебело нарязана, както е при цера. Листата му са на дълги дръжки, както са на горуна. Жълъдите са на дълги дръжки, както е при летния дъб. Тоест, всички останали видове са взели поне по един показател от странджанския дъб“, обяснява Дико Патронов.
Въпреки че в момента лъжникът не е вписан в Червената книга на изчезващите видове, той е в режим на защита и изсичането му е строго забранено.

„Това са уникални дървета, на възраст над 500 години. Те са гордост за всяка една територия. Местата, където се срещат – край Младежко, Пейково, Доброво, Граматиково, бяха обходени наскоро от комисия, съставена от представители на МОСВ, Природен парк „Странджа“ и горските стопанства.

Дърветата са описани и беше постигнато съгласие те да бъдат обявени за вековни. Целта е, когато се правят туристически маршрути в района, лъжниците да бъдат включвани в тях. Показвайки ги, да представяме величието на нашата природа. Малко европейски страни могат да се похвалят с такъв голям дъбов масив, нито пък с толкова вековни дървета, колкото има в парк „Странджа“, категоричен е лесовъдът. 

Вековните гори в ПП „Странджа“ представляват 29 процента от територията на парка. За сравнение вековните дървета на територията на цялата страна общо са не повече от 9 процента.

Странджанският дъб е представител на понтийско-евксинската флора и на територията на България еразпространен единствено в Странджа. Той е включен в Закона за биологичното разнообразие като рядък, реликтен вид, който иначе се среща обичайно в Мала Азия и Кавказ.

Първото сведение за лъжника в странджанската флора прави проф. Борис Стефанов през 1923 г. Тогава той отбелязва, че се среща единично или на малки групи.

Нуждата най-представителните вековни дървета от този вид да бъдат поставени под защита на Закона, е продиктувана от това, че лъжниците на територията на парк „Странджа" са източник на автохтонен генетичен материал за запазване на странджанския дъб и събиране на семена за извършваните залесявания в дъбовите гори.
 Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация