Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Новини Царево

Д-р Германов и инж. Лапчев са на едно мнение: Справедливост и развитие

Д-р Германов и инж. Лапчев са на едно мнение: Справедливост и развитие

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) одобри новия общ устройствен план за община Приморско.

Планът е гласуван с решение на специализирания състав на Висшия експертен екологичен съвет към ведомството, се казва в съобщение на МОСВ.

Висшият експертен екологичен съвет към екоминистерството обсъди изменения на общия устройствен план на общината, които според коалицията "За да остане природа в България" предвиждали 2.5 пъти повече застрояване в района на Приморско. Според техни твърдения намеренията били огромна рекреационна зона и курорт на дюните на Аркутино, няколко квадратни километра застроени гори югозападно от Маслен нос, плътно застрояване около защитената местност Стамополу, плътно застрояване на всичко около Китен и на север чак до Приморско, нова вилна зона северно от река Караагач с площта на сегашен Китен и удвояване площта на вътрешните села в община Приморско.

Всичко това са твърдения на едната страна. Днес д-р Димитър Германов, кмет на община Приморско, потърсен от POWER FM за коментар, отговори така: „ В общината има приет ОУП от 2006г. В него има заложени територии, подлежащи на урбанизиране. Еколозите биха могли да имат някакви претенции, но аз не виждам в каква посока. Община Приморско е една от най-екологичните общини в България. Над 42% от територията е защитена зона. Тук всяко едно населено място е обхванато в обръч от защитени територии. Реално тази община има нужда от развитие. Те (еколозите) гледат нещата от своя гледна точка, но би трябвало да си дадат сметка за реалната ситуация: Имаме необходимост от развитие – от промишлена зона, от развитие на селищата.

В годините сме доказали едно – отнасяме се уважително към природата и търсим начини да не сме в конфликт с нея. Това е факт. Има баланс и хармония между човешки дейности и природа. И всеки, посетил Приморско, го вижда с очите си”.

По експертни оценки коригираният план на Приморско ще позволи около 30 000 нови легла при първоначални намерения за около 43 000. Орязването е факт, но да се преекспонира мащабът му, е медийна тенденциозност в търсене на сензации. Според екоминистерството одобреният план не допуска ново устройване с цел застрояване на защитените територии край Приморско и отговаря на техните защитни режими.

"Има извършена процедура по екологична оценка и оценка за съвместимостта с предмета и целите на опазване на защитените зони. Направена проверка за допустимост на предвижданията на общия устройствен план с режимите на защитените територии и защитените зони. Констатирано е, че те няма да бъдат нарушени", пише в съобщението на министерството, ръководено от Нено Димов.

„Жителите на Приморско са наистина недоволни – по обясними причини. Територии, които са частна собственост, остават в защитени зони. В този смисъл там не се предвиждат строителни дейности. Все пак хората имат инвестиционни намерения и са се надявали да могат да усвоят собствеността си.

Не знам кой прави сметки, че се е предвиждало два и половина пъти по-голямо застрояване на територията. Няма такова нещо. От съществуващия ОУП, който е влязъл в сила 2006г,  са редуцирани територии за усвояване. Не са увеличени, а напротив – намалени.

Наистина, не съм съвсем доволен от решението на Експертния екологичен съвет. Рестрикциите не водят до добро и не позоляват на хората тук да се развиват” – добави д-р Германов.

В студиото на POWER FM, инж. Георги Лапчев, кмет на община Царево,  подкрепи колегата си от Приморско: „Общите устройствени планова са обща болка за всички нас, по Южното Черноморие. Нормално е решението на  Висшия експертен екологичен съвет да не се харесва на жителите на Приморско. Напълно се солидаризирам с тях. Не за друго, а защото решенията на висшестоящи органи трябва да са справедливи. Местните хора имат най-много право да определят как да живеят.

Не можем, опазвайки странджанската зеленика, да забравяме за хората. Наистина трябва да има изключителен баланс между законите. Но считам, че всички проектанти, които пишат устройствени планове, много добре знаят какво може и какво – не. Морските общини трябва да имат възможност да се развият.

Обстановката в община Приморско е по-добре позната на колегата Германов, но предполагам, че е аналогична с тази в община Царево. Една група хора, наричащи себе си природозащитници, изказват мнение, а голяма част от жителте на страната се солидаризират с тях, без да познават фактите и без да знаят за какво иде реч. Много лесно е да използваш чисто пиарския подход - „Те ще презастроят морето”. И на мен някой да ми го каже, и аз ще съм против презастрояване” – добави инж. Лапчев.

„ Не. Никой не иска да съществува в бетонни гробища и да унищожи мястото, в което живее. Тук, по Южното Черноморие, туризмът винаги ще е приоритет. Но хайде да погледнем какво се случва без развитие – градовете се обезлюдяват от липсата на възможности. Няма малък бизнес.  Напълно прави са в Приморско да недоволстват. Защото с тези си тесногръди изказвания природозащитни организации може би защитават лични интереси. Но не и интересите на живеещите по морето. Напълно се солидаризирам с хората. Трябва да е справедливо”.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация