Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Новини Царево

Читалището в Ясна поляна събра историята си в книга

 Читалището в Ясна поляна събра историята си в книга

Читалище „Л. Н. Толстой - 1926“ в Ясна поляна запечата нестинарите, рупските носии и много интересни истории от дълголетния си живот в книгата „Читалището в Ясна поляна – благословен храм на паметта“. Тя е написана от Диана Фъртунова, по идея на секретаря на читалището Денка Тодорова и излиза с финансовата подкрепа на Община Приморско.

Жители и гости на приморско село се събраха в залата на читалището, където бе представена историята на духовното средище, събрана между кориците на книгата. Сред гостите бе и кмета на Община Приморско д-р Димитър Германов, без чиято подкрепа летописът не би бил факт. Той поздрави всички, спомогнали със свои записки, спомени, снимки и архивни документи за създаването на това историческо издание. Градоначалникът поднесе красиви цветя на авторката и секретаря на културната институция, като изрази готовност Общината да подкрепи и евентуално второ издание на книгата.

Авторката на книгата повежда читателите през годините от основаването на културната институция, чието начало е поставено с театралната постановка на местния драмсъстав "Хъшове" в Дядо-Марковия дюкян, през построяването на нова сграда и събирането на библиотечния фонд, до последните изяви на самодейните групи за автентичен фолклор.

Покрай това в богато илюстрираната летопис са намерили място разказите на някои от самодейците, на инициаторите за създаването на музея на Толстой в странджанското село, където преди години се заселва колония толстоисти, както и на организатора на провеждащия се тук симпозиум за скулптура в дърво, който тази година ще има юбилейно 30-то издание.

Публикувано е и писмото, написано специално за книгата от уредничката на руската Ясна поляна - Екатерина Толстая, съпруга на правнука на именития руски писател граф Владимир Толстой.

В изданието е представен и главният нестинар на България - Михаил Георгиев, който е роден в Ясна поляна  и е активен участник в много от проявите, организирани от читалищното ръководство.

Отделено е място и за рупските носии на яснополянчани, на техните песни, историята на населенето място, проведената в селото преди години международна писателска среща и още много изяви от богатия читалищен живот.

 Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация