Предна В момента Следва
LUBO KIROV, DARA VECHE NIAMA KAK

Новини Царево

Чисто море с цвят на скъпоценен камък

Чисто море с цвят на скъпоценен камък

Черно море има тюркоазен цвят. Този феномен се наблюдава по цялото крайбрежие. Специалистите от Института по океанология твърдят, че се дължи на цъфтежа на определен вид планктон.

Млечно тюркоазено-синият цвят на цъфтеж е на водорасли от клас коколитофори и по-точно на вида "Емилияния Хуксли". Взети са биологични проби, потвърден е цъфтежът на точно този вид.

Състоянието на морето е напълно безвредно за хората.

Сателит на НАСА засне от космоса обагреното в зелено-синьо  море. Снимката е наречена „Тюркоазени вихри в Черно море“ не случайно, тъй като на нея ясно се виждат морските течения, приличащи на водовъртежи.

Пред радио POWER FM риболовци, сред които и кметът на община Царево – Георги Лапчев, казаха, че тези студени вихрени течения също имат влияние върху нетипичния цвят на морето тези дни.

Чистотата на морските води  ще бъде следена цяло лято от Министерство на околната среда и водите и от Министерство на туризма. Съвместните екипи ще включват и представители на Басейнова дирекция, както и на Регионалните здравни инспекции.

В община Царево има засега не докрай уредено положение в Синеморец, където поради наслагване на информационни данни цялата територия на и около селото попада в зоната на Природен парк Странджа. По тази причина не може да бъде изградена пречиствателна станция. На правния абсурд, който пази разширение на парка, но предполага замърсяване на морето, ще търсят решение във ведомството на министър Нанков. Power TOP 30

 • 1
  TAYLOR SWIFT
  ANTI - HERO
 • 2
  SAM SMITH, KIM PETRAS
  UNHOLY
 • 3
  TOVE LO
  2 DIE FOR
 • 4
  RIHANNA
  LIFT ME UP
 • 5
  BLACK EYED PEAS
  SIMPLY THE BEST
Цялата класация