Предна В момента Следва
ICONA POP I LOVE IT (FEAT. CHARLI XCX)

Новини Царево

"Божура" от Йовков плени публиката в Приморско

"Божура" от Йовков плени публиката в Приморско

Талантливата Мария Йосифова представи постановката „Божура“ на Йордан Йовков в читалището на град Приморско. Пиесата събра голям брой зрители и завладя техните сърца. В незабравимите Йовкови герои се превъплътиха актьорите Таня Петрова, Мария Добрева, Светла Янкова, Денислава Димова, Наско Пеев, Мария Йосифова, Нела Сърбакова, Йоана Петрова, Петя Димова, Димитър Илиев и Хрисона Стайкова. Специален гост на събитието бе и бургаският артист Стоян Памуков, който също участва в постановката.

Впечатляващата актьорска игра на самодейците предизвика силни емоции в препълнената зала. На сцената се редуваха бурните чувства на  главната героиня, циганката Божура- радостта й от познанството й с Ганаила /дъщеря на хаджи Вълко/ със страха от това,  да не й отнеме любимия Василчо.  По-рано тя се влюбва в него, а в последствие се сдобива и с рожба от него. Майка й Калуда трудно се справя със  своенравния характер на своята дъщеря, но точно той разкрива пред публиката силата на духа на иначе крехката и красива девойка. Без да се интересува от жестокостта на хорските приказки, тя търпеливо чака момента, в който ще се завърне любовта на живота й - Василчо. Въпреки че хората го смятат за  пияница и лудетина, тя го обича такъв, какъвто е. Драматичният момент на сцената настъпва, когато главната героиня разбира за смъртта на любимия си. Постановката завършва с трагичната съдба на младата девойка. Загубила смисъла на живота си и потънала в безнадеждност, Василка решава да се самоубие. Младото момиче отива на скалата, където се е била залюбила с Василчо, и полита стремглаво надолу- повече никой не я вижда.

Мария Йосифова, която неведнъж е пълнила залите със своите постановки, показа на публиката, че любовта е една от най-силните и въздействащи емоции в живота. Разкри, че това запленяващо чувство е като огъня- може да стопли човек, но може и напълно да го изгори, както се случва и с главната героиня от разказа на Йовков.

Запленен от постановката остана и кметът на община Приморско, д-р Димитър Германов, който с интерес проследи талантливата игра на актьорите, а на финала ги поздрави, поднасяйки им разкошен букет.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация