Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Новини Царево

Бохемската рапсодия на южното Черноморие – „Джурджуна 2017”

Бохемската рапсодия на южното Черноморие – „Джурджуна 2017”

Вечер на царевската песен „Джурджуна 2017” реши да организира тази година Община Царево. И не сгреши. За първи път на Лятната морска сцена певци и поети по душа се събраха заедно в една голяма компания -  джурджуна.

Думата, която разбират само по същинското южно Черноморие е емблема за хората, събрани творци на маса – без значение от етнос, религия и образование. Хората, които пеят до ден днешен родените в Царево и непроменени отколе песни  - от сърцата на рибари, моряци, спасители и бохеми по душа.

На сцената в морето вечерта на 15 септември имаше импровизирано капанче, а от старата спасителна вишка се вееше бял флаг - старият знак за спокойно море. Капанчето побра местните изпълнители. Всички в Царево знаят за тях – Маестрото, Кольо и Митко Азови , Георги Фешев- Гунди, Сабина Владимирова, Кольо Евтимов, Жеко Курнето, Георги Кренчев, Никола Керезата, д-р Деянович, Тони Томбера, Димо Ставрев, Георги Желязков, Георги Пейчев – Фитата, Райко, Кромуел, Таня и Росен Фешеви, Гено Овагемов... Китари, бузуки, перкусии – не липсваше нищо. И много безплатна бира, миди, както и озвучаване от едновремешното „Радио Мичурин”.

Благодарности при откриването на фестивала получиха участници и публика от инж. Лапчев. Грамотите, които Общината раздаде, ще останат спомен на онези, които подариха незабравими часове на стотиците си приятели, дошли на джурджуната.

Най-малката певица – Теодора Скулиева, даде начало на вечерта. А от там нататък всички станаха една музикална душа. Песните, които са раждани и живеят в Царево. Някои от тях пикантни, но в никакъв случай – непристойни. Мелодиите на „Стар квартал”, „Хей, Боби”, „Дърпай, Цоко”, „Прочул се Рим със Ватикана”, „Ирена” и много други, с пригласяне от малки и големи, огласяха дълго Царево.

Маси имаше дори на пътя и организацията на вечерта беше без забележки. Накрая никой не искаше да си тръгва, на никого не доскуча.

На сцената имаше китара и запазено празно място и за онези, които участваха във вечерта вече само със светлия спомен за себе си – Чернаев, Лорда, Рашо Курнето, Дончо Щерев, Груд Щерев, Кинтажа, бате Цонко и бате Кольо – Пандъра.

Джурджуната, в която прозвуча „Цаца, лимони, звезди”, ще се помни с усмивка, напитка, рибка и лимон. А звездите в нощта срещу 16 септември бяха много и навсякъде – на морската сцена, в небето, отразени в морето и в душите на царевци.

„Джурджуна 2017”не беше носталгия. Просто още една отличителна черта на мичуринските бохеми.

 

 Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация