Предна В момента Следва
DJ REGARD SECRETS (FEAT. RAYE)

Новини Царево

Бенефис на квартет "Китен"

Бенефис на квартет "Китен"

Жените от квартет „Китен“  избраха Деня на християнското семейство за своя концерт- бенефис. Той се проведе в залата на Историческия музей в Приморско в присъствието само на гости с покани.

Незабравима програма представиха талантливите певици, които освен края на музикалната си кариера, отбелязаха 10 годишнината от основаването на квартета под надслов „Озарени от магията на фолклора“. Водеща на събитието беше основателката на състава - странджанската народна певица Златка Ставрева, която с презентация от добре подбрани снимки очерта творческия път на състава от самото му създаване.

Концертната програма продължи с поздрав към публиката от чаровната и талантливата певица Мария Кисьова, която е солистка в Детска формация „Урдовиза“ и носителка на редица престижни награди. Мъжката фолклорна група от село Бродилово, ръководена от големия странджански певец и изследовател на културното и историческо наследство на България Костадин Михайлов, също се включи в програмата за бенефиса на квартета.

Сред зрителите беше и кметът на Община Приморско, д-р Димитър Германов, който с интерес проследи програмата и на финала връчи почетен плакет  и красиви цветя на жените от квартета. На концерта присъства и кметът на Китен Катя Вълчева, която е сред основателите на квартета.

Квартет „Китен“ е създаден  през 2007 година с подкрепата на община Приморско по повод 75 -тата годишнина от основаването на селище Китен.

Основател и художествен ръководител е странджанската народна певица, Златка Ставрева, почетен гражданин на Бургас и Царево.

Целите на квартета са да съхранени, развива и разпространява българските  фолклорни  традиции. Репертоарът  им  съдържа  ценни песенни - образци от българското народно песенно творчество. В състава му са включени млади жени - ентусиастки:   Славия  Ангелова, Роса Димитрова, Марияна Недялкова.,*Таня Петрова / през 2017 година се включва активно и Ивелина Костадинова., на мястото на Таня Петрова/. Корепетитор на квартета е маестро Пламен Янев - музикант и преподавател по акордеон.

Фолклорен квартет „Китен” има многобройни концерти и изяви в различни конкурси и фестивали както в  страната, така и в  чужбина. Участва в телевизионни и радиопредавания, осъществил е професионални звукозаписи и музикални видеоклипове. Гастролирал е в Република Полша, Австрия, Македония, Турция и Гърция.

Първата изява на групата е на Старопланинския събор „Балканфолк 2007” -Велико Търново - авторитетен Европейски фестивал за традиционни народни изкуства. Получава почетен знак, грамота и диплом. Ръководителката му е удостоена със звание „маестро”.

През 2009 година фолклорен квартет „Китен“ гостува със своето изкуство в Представителството на  ЮНЕСКО в Солун, Република Гърция. През 2010 година участва в МФФ ”Песни и танци без граници” в Свиленград, а през 2011 година на конкурса „Орфеево изворче” в Стара Загора става носител на „Златна лира”. Следващата година получава специална награда от МФФ ”Странджа моя, люлчина”, а през 2013 година получава Първа награда от Четвъртия музикален фестивал „Фолклорен изгрев” във Варна и заслужено печели  Почетния приз в категория „Камерни вокални формации“. През  2015 година на  15-тото юбилейно издание на конкурса „Орфеево изворче” в Калофер отново е носител на титлата „Златна лира“. Получава и специалната награда от Международния фестивал „Ханиоти” през 2015 в Халкидики, Гърция. През 2016 печели почетен медал от Фолклорни празници „Приморска перла”.

 Квартет „Китен“ е носител е на специалната награда от МФФ ”Атлиманска огърлица” за 2014,  2015 и 2016 г, в чийто организационен щаб активно участва. Той достойно представя Община Приморско и на туристически изложения, организирани от сайта КМЕТА.БГ. Забележимо бе присъствието му на честването по случай 20 години от създаването на Община Приморско.

 Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация