Апетитен празник на месцето в Ахтопол
Първи по рода си празник на българското месо събра от 15 до 17 септември в Ахтопол производители, месари, майстори на скарата и почитатели на истинското мезе. Всичко това – благодарение на Кметство Ахтопол и местни производители. Българското месо е все по-предпочитано на пазара и в чужбина, твърдят производителите, които участваха във фестивала.
Майстори в транжирането демонстрираха своите умения. Най-добрите ще участват на Световното първенство по транжиране на месо, което ще се проведе догодина в Белфаст, Ирландия.
Идеята за такъв празник дава англичанинът Тери Гилиган, който цял живот е работил с месо. От две години Тери живее в България и е убеден, че българските месари са брилянтни майстори - много талантливи, внимателни и хора, които обичат работата си и трябва да отидат на Световното в Белфаст през март.
Организаторите на фестивала споделят, че е крайно време повече българи да разберат какво означава истинската родна месна продукция, особено в Странджанския край, а с такива празници може да се постигне така бленуваното удължаване на туристическия сезон край морето.
"Хората като че ли започват да разбират, че сами трябва да си правят тези угощения и празници, тези празници на удоволствието - за какво идва човек на морето. Туристите са доволни, има развлечение" - сподели един от организаторите - Пламен Димитров.
Транжорите впечатлиха с уменията си и журито и публиката, а разфасованите пържоли, ребърца и котлети бяха опечени и оставиха апетитно послевкусие у гостите на празника.