Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Новини Царево

Ансамбъл "Българе" ще открие два очаквани форума на Странджанския манов мед в Царево

Ансамбъл "Българе" ще открие два очаквани форума на Странджанския манов мед в Царево

Събитието, което с нетърпение очакват всички гости и жители на Царево, както и пчелари от четири континента, ще се състои това лято. Но не в първоначално предвидените дати.

От 31 юли до 2 август 2018г красивият морският град в полите на Странджа ще бъде домакин на Световен симпозиум на мановия мед - 10 години по-късно. Първият Световен симпозиум на пчеларите е проведен преди цели десет години  през  2008г.  В него участвуват 83 научни работници от 26 държави от Европа, Азия, Африка и Америка.

Тържественото откриване на това значимо за бранша събитие ще уважи г-н Филип МакКейб, президент на „Apimondia”  – Световната федерация на пчеларските асоциации и г-жа Мария Габриел, член на  ЕК и еврокомисар по цифровата икономика и общество. Тя отговаря също за киберсигурността и авторските права.

Тази година е много важна за производителите на манов мед, тъй като се очаква решението на Европейската комисия дали да одобри регистрацията на „Странджански манов мед“ като защитено наименование на произход. 

„15 години работим, още преди да сме член на ЕС. През 2007 г. пуснахме първата документация за защитено наименование. През месец декември ни върнаха документите. За тези години успяхме да създадем история на мановия мед и вече никой не пита какво е това. Имаме научни доклади и доказателства“, съобщи Манол Тодоров, председател на сдружение „Страджански манов мед“. 

„Очакваме решението на ЕК. Надяваме се това лято първият такъв продукт със защитено наименование да бъде странджанския манов мед. Ние няма да спрем до тук, активно работим за още един пчелен продукт. Готвим се активно за кандидатстване за защитено наименование за странджански цветен пчелен прашец. Едва тогава ще постигнем нашите цели – ще съживим Странджа, ще има производство и като цяло ще съживим целия регион. По този начин няма да имаме нужда от субсидии, а ще произвеждаме, продаваме, инвестираме и ще вървим напред“, категоричен е Манол Тодоров.

Основните трудности при вписването на продуктите са в няколко посоки. От една страна, е трудно сдружаването на производители, които да се заемат с регистрация на продукта, а от друга, липсва и целенасочена политика за това. Така например в момента при кандидатстване за защитени наименования разходите по процедурата са за сметка на онези, които са предприели стъпки да я стартират, но впоследствие ползите са за всички, които отговарят на изискванията.

Манол Тодоров съобщава още, че периодите за събиране и предаване на необходимите документи са дълги, процедурата по одобрение - също. Същевременно производители, които имат право да произвеждат продукти със защитени наименования, казват, че на пазара има имитации и в тези случаи липсва адекватна правна защита.

Едновременно с откриването на втория Световен симпозиум на мановия мед в Царево стартира и 15-то издание на Фестивала на странджанския манов мед и странджанския пчелен прашец.

Официалното откриване на двете събития е на 31 юли  в 18,30ч на площада в Царево с концерт на Национален фолклорен ансамбъл „Българе”.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация