Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Новини Царево

Ахтопол - първият град галерия у нас

Ахтопол - първият град галерия у нас

Творци от цял свят пристигат у нас, за да изрисуват Ахтопол и да пресъздадат на открито магията на изкуството.

От 12 до 18 юни китното градче в най-морската община на България – Царево, ще бъде арт столица на Черноморието. Художници от цял свят ще завещаят изкуството си на местните хора.

Инициатива от такъв мащаб се прави за пръв път в България, а резултатът ще са огромни графити на фасадите на 30 сгради. Всяко пано ще е отделна красива приказка.

Творците от сдружение “140 идеи”, се надяват да превърнат града в уникална дестинация за целогодишен културен туризъм.

Къщата на Марина Маринова в Ахтопол, е изрисувана през 2016г. Марина е една от органицаторите: „Нарисувахме стар рибар, който хвърля мрежи от лодката си. Картината е висока 8 м и широка 6 м. В България виждах много талантливи художници, които нямат поле за изява. Съмишленици за добрите неща има. Изрисувахме сгради в София, Русе, Пловдив...Много ми се искаше този вид изкуство да слезе и към Южното Черноморие.

Има елемент на изненада. Всеки, който се разхожда фриволно, натъквайки се на такова голямо пано, винаги ахва. Всеки се снима с рисунката, пита, радва се. Само позитиви съм получавала от хората, които са виждали къщата” – споделя Марина пред радио POWER FM.

„За каквото и да сме се допитали до Общината и специално до  Даниел Калудов, главен архитект на Царево, сме получавали подкрепа. Кметството в Ахтопол също много ни помага” – добавя тя.

Най-мащабният фестивал за съвременна градска стенопис в България е под надслов We All Write. Събитието е благодарение на  екип млади художници. Във фестивала ще вземат участие изявени фасадни артисти от България, Испания, Великобритания, Аржентина и Сърбия, които ще променят завинаги облика на града. Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация