Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Новини Царево

Ахтопол - античен център в бъдещето

Ахтопол - античен център в бъдещето

 Община Царево си е поставила за задача да превърне Ахтопол в уникална историческа дестинация, която да връща туристите в античността. Идеята е мащабна и е свързана с реализацията на цяла поредица проекти, които да разкрият археологията и историята на южния морски град.

Първият проект на Община Царево е по Програмата за трансгранично сътрудничество, като целта му е повишаване на туристическата привлекателност. Ще бъде изградена инфраструктура за достъп до Късноантична и средновековна крепост в Ахтопол, включваща улици, благоустрояване на две съществуващи стълби и район около църква „Успение Богородично“.

„Това е нашият античен център с най-много археология и история. Един цял квартал ще бъде реновиран и вкаран в античен вид. Районът, който ще обхваща, е от стълбището от новата църква към Гръцкото училище. Той ще бъде напълно реновиран. Няма да имаме проблем с патемници на културата.

От улицата ще бъде премахната асфалтовата настилка, тя ще бъде каменна, за да има древен вид. Това е жилищен квартал, ще променим уличната инфраструктура, ще има информационни табели, интерактивни табла. Тротоарите също ще изглеждат по античен начин. Ще има декоративни колони, архитектурни елементи, които ще връщат времето назад. Това е първата част от идеята ни за античен Ахтопол, втората е площадното пространство“, каза кметът на Царево инж. Георги Лапчев.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация