Предна В момента Следва
THE KID LAROI, JUSTIN BIEBER STAY

Новини Царево

90-годишен юбилей на читалището в Ясна поляна

90-годишен юбилей на читалището в Ясна поляна

Днес читалището „Лев Николаевич Толстой”  в странджанското село Ясна поляна   отбелязва 90-ия си рожден ден. По повод юбилея, довечера - 9 декември, от 18 часа в залата на читалището ще има специална празнична програма.

В нея са включени изпълнения на Фолклорен ансамбъл „Приморско" и местната битова група. Предвидена е презентация  исторически фотографии от миналото на читалището, както и снимки на личности, допринесли за създаването и съхранението на българския бит и култура в уникалния странджански кът.

В знак на благодарност от настоятелството са подготвили почетни знаци, с които ще бъдат отличени хората, участвали дейно в развитието на читалището през годините.

Довечера гостите ще бъдат съпричастни на историята:

„Годината е 1926, когато родолюбиви, ентусиазирани, жадни за знания младежи и девойки, жители на будното селце Алан Кайряк, водени от своя прогресивен учител Андрей Ненов от град Казанлък, ползващ се с много голям авторитет в селото, вземат решение да основат и узаконят читалище. Те са имали за цел читалището да повишава съзнанието на хората. Затова му дали и името: „ Съзнание". Библиотеката най - напред се е намирала в канцеларията на директора на училището, която с разрастването на дейността става недостатъчна да побира, освен книги, шкаф , маса за преса, а и място за пиеси.

Ръководството сериозно се загрижва да се намери друго място и това се оказва Дядо Марковият дюкян, който се е намирал в центъра на селото.”

Преименувано в края на 60- те години, до днес читалището съхранява  музейна експозиция на руския писател Лев Николаевич Толстой. Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация