Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

„Зимен Китай" пристига в Бургас с разнообразни културна програма и уъркшоп по китайски изкуства и занаяти п

„Зимен Китай" пристига в Бургас с разнообразни културна програма и уъркшоп по китайски изкуства и занаяти п

Колоритната фотоизложба "Зимен Китай" ще представи необикновената красота на китайската природа и култура от 26 февруари до 05 март в Бургас. Официалното откриване на събитието е на 26 февруари от 18:00 ч. в Експо център "Флора". Предвидена е музикална програма, Тай Чи демонстрация и уъркшоп по китайски изкуства и занаяти, включващ калиграфия, плетене на китайски възли, изрязване на хартия и татуиране на йероглифи с къна.

Автор на проекта "Зимен Китай" е Велин Пасков под патронажа на Институт "Конфуций" при Великотърновски университет. Датата на неговото представяне в Бургас не е случайно избрана. Откриването на изложбата е в месеца на Лунната нова година - 16 февруари 2018.

Проектът е част от кампанията, свързана с избирането на Пекин за домакин на зимните олимпийски игри през 2022 година. Целта е до началото на спортното събитие да се разширят класическите туристически представи на света за Китай в непознати до сега зимни краски - сняг, лед и студ. Ниските температури лъхат от всичките 30 фотографии.

Фотоизложбата представя най-северния и студен китайски град - Харбин. Намиращ се от двете страни на река Сунхуа, тук се провеждат най-мащабните зимни фестивали на ледените и снежни скулптури в света. Всички туристически агенции и сайтове препоръчват зимен Харбин като една от големите зимни атракции, които не бива да пропускате в живота си. Ако все пак не сте склонни да пътувате до другия край на света при толкова ниски температури, фотоизложбата ще ви даде възможност да посетите ледените красоти при далеч по-благоприятни условия. Фотографиите в изложбата са дело на Велин Пасков и на Мария Паскова. Те са заснети при изключително ниски температури - дневните не надвишават минус 15 градуса, а нощните с лекота падат под минус 30 градуса.

Не е пропуснато и зимното лице на Пекин - домакинът на зимните олимпийски игри през 2022 година. Всяка зима сърцето на летните олимпийски игри - стадиона "Гнездото", бива покрит със сняг и столичани имат възможност да карат ски и дори да играят непознатия за тях кърлинг. Но безспорно една от най-големите зимни атракции в Пекин е езерото Съчъхай. В превод това означава "Езерото на десетте храма", колкото са храмовете около него. Всяка зима то бива сковано от дебел лед и тук може да видите както традиционни начини за забавление, така и някои запазени за китайците марки като ледените вело-шейни.

Събитието се организира с любезната подкрепа на Институт "Конфуций" при Великотърновски университет "Св. Св. Кирил и Методий" и е с вход свободен.

За събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/events/544760779220804/ 

 Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация