Предна В момента Следва
ON AIR 16:00 - 18:00
Power Top 30 Програмата

Power news

Минималната осигурителна заплата вече е 460 лв, а максималната си остава 2 600 лв

Минималната осигурителна заплата вече е 460 лв, а максималната си остава 2 600 лв

От началото на годината до момента са приети 346 декларации за облагане на доходите на физическите лица, като 100 от тях са подадени с персонален идентификационен код (ПИК). Това информира директорът на дирекция „Обслужване на клиенти” в НАП - Бургас Сияна Димитрова.  Тя допълни, че издадените кодове до този момент са над 40 000 на територията на Бургас. Димитрова напомни, че издаването става напълно безплатно в рамките на няколко минути в териториалната дирекция по постоянен адрес. „Освен, че е по-бързо, по-лесно, безпроблемно, системата ще засече грешки, ако има такива. Също така може да се ползва и 5% отстъпка (до 1 000 лв.), ако декларацията се подаде до 31 март, а данъкът се плати до 2 май и ако лицето няма публични задължения. С ПИК може да ползват и над 50 вида други услуги, както и да се видят задълженията за местните данъци и такси”, информира директорът на дирекция „Обслужване” в НАП - Бургас.

Друга новост в данъчната кампания е облекчението за безкасовите плащания. „То ще се ползва от лица, в случай, че 100% от доходите са получени по банков път и 80%, или повече от плащанията, са извършени по безкасов път. Облекчението в размер от 1% (не повече от 500 лв.). От тази година наследниците на починали имат възможност да податат декларации за предходната година. Не е задължително, но сега могат да бъдат подавани, при желание. Срокът е до 30 април, но не по-късно от 6 месеца след откриване и приемане на наследството и се подава в дирекцията по последен адрес на починалото лице”, обясни Димитрова.

 

 

Минималният осигурителен размер за 2017 година вече е 460 лв., а максималният си остава 2 600 лв. Променя се осигурителната вноска за лицата, които се осигуряват за собствена сметка, или т.нар. „вноска на безработните лица”. Тя става 18,40 лв., считано от 1 януари тази година. Служителят на НАП обърна внимание, че плащането на осигуровки, не означава възстановяване на здравен статус. Задължително е подаването и на декларация „образец 7”, с която лицето заявава, пред НАП, че ще се осигурява по този ред.

Сияна Димитрова е категорична, че всеки трябва да проверява за резултата от обработката на подадените декларации. Тя обяснява, че когато се подаде една декларация НАП връща резултата под формата на съобщение. Така ако има допусната грешка, тя би могла да се отстрани в съответните законосъобразни срокове. Новост тази година е, че всяко лице еднократно, с коригираща декларация, може да се направи корекция на подадените данни до 30 септември.

Служителят на агенцията припомни, че срокът за подаване на декларациите за доходите на физическите лица е 2 май.  Данъчна декларация трябва да се подава от всички, които имат доходи извън трудовите, ако искате да ползвате данъчни облекчения и не сте ги ползвали през работодател, които изпълняват патентна дейност, лица, които имат доходи от чужбина, подлежащи на данъци, както и тези, които са получили или дàли заеми в размер на 10 000 лв. или имат непогасен остатък над 40 000 лв. за предходната или предходните 5 години.

Директорът на дирекция „Обслужване на клиенти” в НАП – Бургас информира, че първите две данъчни декларации подадени на 1 януари са подадени с ПИК и с квалифициран електронен подпис. През гишетата на НАП през миналата година са минали над 300 000 човека. 119 са декларациите за корпоративни данъци. Възстановени са над 3 000 лв на 20 лица. За да не се получават опашки, гишетата на НАП – Бургас ще работят без обедна почивка, заедно с 4 банкови гишета. 

 

Информация и снимки: Силвия СапуноваPower TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация