Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Блог

ЗАВРЪЩАНЕТО

ЗАВРЪЩАНЕТО

Добре дошъл на теб, на теб и на теб. Случвало ли ти се е някой път подминавайки покрай огледалото да направиш няколко крачки назад обратно към него, но не за да видиш дали ти се е развалила прическата или си пропуснал място да се обръснеш? Поглеждаш се и се усмихваш, защото неволна, щедра и неканена мисъл за нещо минало и хубаво те сполетява. Странни са настроенията на мозъкът на всеки човек, но може би една от най-хубавите му черти е именно това. Когато най- неочакваш, без повод да ти подари усмивка чрез някой спомен. Той е такъв. Обича да те предпазва, предупреждава и защитава. Питал ли си се защо, когато ти е тежко и трудно, почти винаги неусетно се "завръщаш"? Тази "услуга" не е случайна. Вашият мозък ви обича.  Всеки път, когато си спомните нещо или възникне нова мисъл, вие създавате нова връзка със своя мозък. Спомените, визията или дадена ситуация, например усета на някой случаен аромат, създават силна, емоционална връзка и скрепяват вашия съюз. Направило ли ти е впечатление, че често заспиваш мечтаейки?

Още една неповторима функция на твоят "приятел" мозъка. Истината е, че докато спиш, това е може би най-доброто време за твоя мозък да обедини всички спомени от деня, които своевременно архивира за онези моменти пред огледалото. Всъщност, създавайки спомени той "мисли" за вас. Неговото хранилище е разделено на две - спомените, които трябва да пристигнат бързо като например кой е номерът на стаята ви в хотела ви. Те са поместени в предната му част.  Това става, защото "машината" мозък едновременно събира спомени от различни сензорни области и ги свързва в единен епизод на паметта и в резултат на това, правейки връзка с невроните образува крайната фиксирана комбинация. Тази, която ви кара да се усмихвате. Именно заради това ако чуете определено музикално произведение, бихте могли да си спомните определена случка от живота си, която е свързана с тази мелодия. Вашият мозък безкрайно обича музиката. И когато пострадате по някакъв начин той не се замисля да използва функцията "обади се на приятел", за да ви помогне да се възстановите. Доказано е, че редовното слушане на попмузика влияе положително на паметта при хора, преживели тежки черепно-мозъчни травми. Според психолозите мозъкът на пациента реагира на поппарчетата, като започва да възвръща изгубени след травмата спомени. Музиката е ефективен стимул за извличане на автобиографични подробности и е полезна, ако се използва в програмата за рехабилитация, например. Мелодиите обаче трябва да бъдат весели, предизвикващи радост и добро настроение. Любимите хитове напомнят за лица, конкретен период от живота, места, където болните са били и вършат по-добра работа, отколкото тъжните, в които се пее за нещастна любов например. Когато пеете и мозъкът ви пее..

 

Когато се смеете и вашият мозък е щастлив. А щастливите хора са и красиви. Затова и мозъкът ви е "егоист" в това отношение. В крайна сметка всеки иска да е щастлив и красив, затова усмихвайте се. Когато подарявате усмивки вашият "приятел" се презарежда. Смехът подсилва имунната функция на много нива. Полезен е и за физическото, и за психичното здраве. Ако се опитате да намерите креативни начини да се веселите, ще откриете колко полезен може да е смехът. Не случайно японците са казали: "Време, прекарано в смях е време, прекарано с боговете". Но японците едва ли са се сетили, че времето прекарано в смях на по-късен етап, някой ден минавайки покрай огледалото, ще те накара отново да се усмихнеш...

 

...Или да заплачеш. Но това не винаги е лошо. Защото, може би неволно, но "завръщането" може да довее и някои неща,усещания, събития, които ти причиняват мъка. А може би твоят "приятел" има нужда и от това? А може би вие имате нужда от това?

Когато плачат, девет от десет души се чувстват по-добре, стресът им намалява, а тялото става по-здраво. Освен това сълзите са безплатни, достъпни за почти всеки и нямат известни странични ефекти освен мокрите кърпички, зачервени очи и протекъл грим. Плачът може и да не е мощно лекарство, но най-новите изследвания показват, че е крайно ефективен.Освен това той подобрява настроението на 88,8 процента от ревящите като само 8,4 процента се чувстват по-зле. Плачът се оказва толкова благотворен, че изследователите твърдят, че когато на някой му е трудно да заплаче трябва му бъде помогнато. Тайната за смисъла на плача може би се крие в експерименталното откритие, че емоционалните сълзи съдържат различни вещества от обикновената течност в очите или сълзите, които потичат докато режем лук. Този феномен е в подкрепа на т.нар. теория на възстановяването на равновесието, според която емоционалните сълзи и съдържанието им може би са начин да се върне организмът в равновесие след стресиращи събития. Тогава вие и мозъкът ви ще сте отворени за нови приключения и ще отключите място за още, нови спомени, но най-важното е, че ще бъдете пречистени. Плачем,за да имаме кураж, спомняйки си грешки и болки да продължим напред, но и за да си напомним от какво бихме могли да се предпазим в бъдеще. И това отново е "подарък"  идващ с усмивка от мозъка.

Така че, следващият път минавайки покрай огледалото и получавайки случайна, неочаквана мисъл, която те вкарва в различна емоция си спомни - за плачът, смехът и "завръщането".

И за НЕГО!

ПАЗИ ГО! ТОЙ ВИНАГИ Е НА ТВОЯ СТРАНА И ВИНАГИ ЩЕ БЪДЕ ТВОЙ ВЕРЕН СЪЮЗНИК. :)

 

 

 

 Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация