Предна В момента Следва
MOLELLA, GAMUEL SORI, MINELLI LET'S DANCE (VOLARE)

Блог

Кои са най-популярните думи в музиката?

Кои са най-популярните думи в музиката?

Днес ще ви запознаем с един проект, на който попаднахме в блога на езиков център Words. Той е свързан с музиката и това как тя използва думите.

Последният проект на графичния дизайнер и изследовател Николай Лам проследява степента на популярност на определени ключови думи из музикалните класации за последните 50 години.

Проектът на Лам - "История на музиката" изследва най-популярните песни в седмичната класация на списание Billboard - "Billboard Hot 100" от 1960 година насам. Всеки оцветен правоъгълник в графичната визуализация представя една песен, а всяка колонка изобразява една година от списъка, подредена отгоре надолу по графиката, като започва от най-популярната песен на годината.  

Колкото по-червен е правоъгълникът, толкова повече пъти въпросната дума се появява в текстовете на песни. Синият цвят означава, че песента не е спомената нито един път. На графиките може да видите не само колко често една дума се появява в поп музиката през десетилетията, но и какъв процент от песента е посветен конкретно на тази дума.

Едва ли ще има изненадани от факта, че една от най-разпространените думи, разбира се, е LOVE "любов". Интересен е фактът, че най-любимата ни дума в музиката, преживява лек спад около 2000-та година, макар и все още присъствайки стабилно в класациите, но не толкова често, колкото през 60-те. Причината, според Лам, е че "или сме отегчени от любовни песни, или просто вече намираме много повече синоними на думата „любов".

Сред най-популярните думи в текстовете на песни през годините, са BABY "скъпа/скъпи"LONELY "самотен" и HOME "дом". Думата MONEY "пари" също се появява сравнително често!

Лам обръща внимание и на несъответствията между споменаването на различните полове в текстовете на песните. Думите GIRL "момиче" и GIRLS "момичета" се споменават много по-често, отколкото думата BOY "момче". Една от причините за това, според  Лам, е че обществото ни е свикнало да нарича жените на всякакви възрасти "момичета", и много по-рядко се обръща към конкретен възрастен мъж с думата "момче".

Несъмнено, в много отношения, музиката се е променила радикално за последните пет десетилетия. Постепенно велики имена като Елвис Пресли и Майкъл Джексън се изместват от "еднодневни" звезди като Макълмор и Робин Тики, които са на върха на класациите в миналогодишните класации на списание Billboard.

И въпреки това, ако погледнем към тази класация по-глобално, ще установим, че що се отнася до текстове, все пак те не са се променили кой знае колко и като цяло, не спираме да пеем за едни и същи неща, макар и с по-различен тип музика. Сред останалите думите, които най-често са ни вълнували и преди, и сега са: HEART "сърце"HOME "дом"KISS "целувка"RAIN "дъжд"SADNESS "тъга",SMILE "усмивка" и FRIENDS "приятели"

Ако тази статия Ви е харесала, ще се радваме да я споделите с приятели! А сега, пуснете радио Power FM, където винаги ще откриете любимото си музикално парче и ни кажете, колко пъти чухте някоя от думите, изброени горе!? ►

= = =

Дали в своя блог за чуждоезиково обучение или социални мрежи като FacebookGoogle+Twitter и Instagram, екипът на Езиков център WORDS, винаги се старае да Ви запознава с интересни неща от света на чуждите езици. Не пропускайте да се огледате и за някои от техните текущи промоции, както и отстъпки за езикови курсове в Бургас.

 Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация