Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Блог

Каква е връзката на Радиото с уискито?

Каква е връзката на Радиото с уискито?

Днес е особен ден в историята на радио “Power FM”. 
Стартира новият уебсайт на радиото www.powerfm.bg. Това се случва в средата на 5-та година от стартирането на програмата на Радиото през май 2011.
Пожелавам успех на Радиото в разширената му мисия и по използване на новите цифрови канали, в условията на свирепата конкуренция между различните медии.

А имаше време, когато радио не е съществувало. Можем ли да си представим един ден от нашия живот без радио. Аз не мога. Толкова сме свикнали с радиото, че просто не си даваме сметка какво голямо влияние оказва то върху нас лично, и върху обществото във всичките му аспекти.

 

Та как е било в началото? Ето някои интересни факти. За да стигнем до връзката на Радиото с уискито.

 

1. Трагедията с Титаник е повратна точка в използването на радиовълните за свръзка.

Използването на радиото е позволило 700 души да бъдат спасени от потъващия Титаник, в нощта на 14 срещу 15 април 1913 г., т.е. преди повече от 100 години. В онзи момент използването на радиовръзка между корабите е голяма рядкост, и е било уникална новост. Колкото и да не е за вярване и да ни е странно днес, дотогава са били използвани гълъби за пренасяне на съобщения на дълги разстояния.

Много от корабите в района на бедствието не са отговорили на призивите на Титаник за помощ срещу бедствието, защото техните оператори или са спали, или корабите не са били оборудвани с радиоприемници.
След трагедията с Титаник през 1912 г. законът за Радио на САЩ се променя, като се изисква на всеки кораб да има поне по 2 радиооператори.
Днес всички си представяме, че Радио е само онази програма, която чуваме от приемниците си. 
РАДИОТО всъщност е нещо много по- глобално- това е преносът на съобщения на разстояния. Така че, когато говорим по телефон, или гледаме нещо (независимо на какво и на какъв екран), когато ползваме Интернет- всичко е РАДИО, защото за да стигне което е и да е съобщение където и да е, при когото и да е, се използват РАДИОВЪЛНИТЕ.

 

2. Никола Тесла е трябвало да бъде обявен за откривател на Радиото, но не е случило.

Маркони

Гулиелмо Маркони е приет за изобретател на радиото. През 1896 г. той подава патент за неговия радиотелеграф в Англия, въпреки че проектът не е бил много силен и търговски неприложим.

Никола Тесла подал своя патент в Америка през 1897 г. В Америка по- късни патенти на Маркони са били рутинно отказани, поради използването в много от тях на компоненти, изобретени от Никола Тесла.
В Америка съвсем официално се твърди, че Тесла е изобретател на Радиото, и не приемат Маркони за такъв. Навремето обаче Тесла е споделил: „Маркони е добър човек. Той използва 17 от моите патенти.“
През 1943 година Върховният съд на САЩ потвърждава патента на Тесла, но към онзи момент законността на патента на Маркони вече е била вече стабилизирана.
Още един факт е интересен в надпреварата кой е първият откривател на Радиото. Александър Степанович ПОПОВ, руски физик, на 7 май 1895 г, в препълнената зала за заседания на Руското физико-химично общество прави съобщение за първите резултати от своята работа и демонстрирал конструирания от него радиоприемник. Този ден — 7 май, също се смята за рожден ден на Радиото.

Иначе официалният Световен ден на радиото е 13 февруари, въведен през 2013 г.

Рожденият ден на Power FM е 29 май, 2011 г.

Радиото е медията, без която не можем, която завинаги промени общуването между хората. Независимо кога, как и къде слушате радио – сутрин преди работа, докато пътувате, през деня, или вечер преди да си легнете. Независимо дали го слушате със стария транзистор или радиоточката, през компютъра или телефона си, в къщи, на работа или в колата си- радиото неизменно е част от нашето ежедневие. То винаги е редом с нас.
Още от своето създаване радиото се доказва като най-бързото, най-доброто и най-достъпното средство за социално общуване. Радиовълните преодоляват границите, разстоянията и свободно достигат до всеки и навсякъде. Много технически новости са навлезли през годините, много са хората, допринесли за да стане радиото това, което е днес – медията, без която не можем. 

Но в крайна сметка- всички обичат радиото!

 

3. Връзката на Радиото с уискито.

„Проблемният“ изобретател на радиото Маркони е от рода на Джон Джеймсън (John Jameson). Маркони е роден в Болоня, 1874 г, в семейството на Джузепе Маркони и неговата съпруга Ани Джеймсън. Нейният дядо, Джон Джеймсън основава 100 години по- рано марката за уиски Jameson & Sons-  в Дъблин през 1780. Синът Ендрю Джеймсън, е бил изключителен производител на уиски. 

 

4. Първата радиостанция започва своите излъчвания от гараж.

Това се случва през 1910 г. в Питсбърг, САЩ (не само талантите от Силициевата долина са стартирали от гараж). Франк Конрад- инженер от Уестингхаус- през своя живот става автор на над 200 патента в областта на радиоръзпръскването.

Доцент д-р инж. Пламен Радински
Източник: Five Facts for National Radio Day.
http://www.cbsaltitudegroup.com/five-facts-for-national-radio-day/Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация