Предна В момента Следва
BRUNO MARS THE LAZY SONG

Power news

Богата празнична програма за Голяма Богородица е подготвила община Созопол

Богата празнична програма за Голяма Богородица е подготвила община Созопол

Община Созопол е подготвила празнична програма по случай 15 август, денят в който християните честват успение на Пресвета Богородица, известен още като Голяма Богородица.

Големият християнски празник ще започне с Пресвета литургия в храма „Успение Богородично” от 10.00 ч. литургията ще бъде отслужена от отец Иван и отец Димитър. Малката църква на ул. Анаксимандър ще посрещне стотиците жители и гости на града, които искат да се поклонят на Пресветата Майка.

Денят ще продължи с кулинарен празник, който Община Созопол организира в двора на Етнографския музей. От 19.00 часа посетителите на Етнографския музей ще присъстват на уникален урок по готварство, който ще бъде изнесен от майстор- кулинара Иван Звездев. Той ще сготви курбан за здраве в чест на голяма Богородица и ще сподели свои кулинарни тайни. Заедно с него на кулинарното пътешествие ще бъде и  народната певица Ана-Мария, която ще зарадва присъстващите с красиви народни песни от различни краища на страната.

Приятно изненада са му подготвили майсторки на дамги от Созопол. Иван Звездев ще присъства на автентично приготвяне на дамги, кулинарното изкушение на Созопол, което е уникално и типично единствено за града.

Приготвените курбан и дамги ще могат да се опитат от присъстващите.

Вечерта ще продължи със спектакъла „Ритми от Балканите”, който ще бъде представен от 21.00 ч. на сцената на амфитеатър „Аполония”. В него ще вземат участие група Ел Греко с виртуозния бузукар Росен Костов и 16 танцьори и бузукари от България и Гърция от българо-гръцкото дружество за приятелство в град Поморие. В  танцово- музикалния спектакъл са включени популярни във всички балкански страни парчета. Спектакълът търси мост за приятелства между балканските страни като залага на музикалните и културни традиции на балканските народи.

 

Празникът ще завърши с пищна заря.Power TOP 30

 • 1
  OFENBACH & NICK WATERHOUSE
  KATCHI
 • 2
  IMAGINE DRAGONS
  WHATEVER IT TAKES
 • 3
  CAMILA CABELLO
  HAVANA
 • 4
  PORTUGAL. THE MAN
  FEEL IT STILL
 • 5
  ED SHEERAN & ANDREA BOCELLI
  PERFECT
Цялата класация